Földgáz - A környezetkímélő energia forrása

Biogáz

A biogáz különböző szerves anyagokból anaerob (oxigénmentes környezetben végbemenő folyamat) erjedés során képződő gáz. Összetétele függ a kiindulási szerves anyag alkotóelemeitől, illetve az erjedési folyamattól. Mesterségesen előállított, vagy spontán reakciók következtében létrejött biogáz 50-70% metánt, 28-48% szén-dioxidot, valamint 1-2% egyéb gázt (kénhidrogén, nitrogén) tartalmaz.

Biogázt létre lehet hozni sokféle szerves anyagból (kivéve a legtöbb gyógyszeripari szerves vegyületet), de jellemzően mezőgazdasági hulladékból, trágyából, szennyvízből, valamint kommunális (szerves) hulladékból. Ahhoz, hogy biogázt állítsanak elő, nem kell különleges növényeket termeszteni, elég a betakarított termés nem hasznosítható részeit oxigénmentes tartályokba elhelyezni, és abból 10-25 nap alatt biogáz keletkezik. Emberi beavatkozásként mindössze a tartály keverését, a biogáz elvezetését, valamint a visszamaradt anyag kiemelését kell megoldani. Ahhoz, hogy hasznosítani lehessen a biogázt, felhasználás előtt meg kell tisztítani. A tisztítás mértéke, illetve az eltávolítandó szennyezőanyagok fajtái attól függnek, mire szeretnék használni a gázt.

A biogáz felhasználása:

Tulajdonképpen a legfejlettebb lehetőség, ha a biogázt teljesen, földgáz minőségűre megtisztítva, a gázelosztó rendszerbe táplálják. Ekkor viszont már nem biogáznak hívják ezt a gázt, hanem biometánnak, mivel metán tartalma minimum 95%, fizikai és kémiai jellemzői megegyeznek a földgázéval. Hogy a betáplálást meg lehessen tenni, a biometánt – többek között – szagosítani kell, a megfelelő nyomásra kell komprimálni, illetve a csatlakozó Elosztói Engedélyesi rendszeren lévő földgázéval megegyező fűtőértékűre kell beállítani.

A közeljövőben nem kell attól tartani, hogy elfogyna a kitermelhető földgáz, vagy esetleg nem lehetne villamos energiát előállítani más forrásból. Amiért szükség van a biogázra, az a megújuló energia mivolta. Hazánk, ahogy a többi EU tagállam, kötelezettséget vállalt a termelt energiában lévő megújuló energiák részarányára. Ebben tudnak szerepet vállalni az eddig megépült, illetve a közeljövőben megépülő biogáz üzemek. Ezen felül a fenntartható fejlődéshez, fenntartható környezethez szükség van minden fajta megújuló energiára rövid és hosszú távon is, hiszen „sok kicsi sokra megy”.